Вринецк

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Вринецк
Вринецк од Пепе Реигада.јпг
Научна класификација
средњи чинови
Домен:
Краљевство:
Поткраљевство:
Нема ранга:
Подтип:
Инфратип:
Суперкласа:
Клада:
Клада:
Класа:
Подкласа:
Инфрацласс:
Клада:
Одред:
Породица:
Потпородица:
Вертисхеиковие (Јингинае Сваинсон , 1831)
Поглед:
Вринецк
Међународни научни назив
Јинк торкуилла
( Линнаеус , 1758 )
Ареа
слика

     Подручје гнежђења

     Зимовање
Статус очувања
Статус иуцн3.1 ЛЦ ру.свг Виды под наименьшей угрозой
Најмање брига
ИУЦН 3.1 Најмања брига : 22680683

Спиннер [1] , или обични кретен [2] ( латински Јинк торкуилла ) је птица из породице дјетлића . Мала птица са дугим покретним вратом, по изгледу и понашању више личи на птице пролазнике него на типичне детлиће , са којима је уједињена првенствено карактеристична грађа ногу - два прста окренута према натраг и два напред, и дугачак лепљив језик, као и таласасти карактерни лет.

Птица селица, зими у Африци и јужној Азији. Главна храна су мрави и њихове лутке, као и други мали инсекти . Не ископава своја гнезда, већ заузима напуштена удубљења детлића или из њих изгони птице пролазнице које су већ почеле да се гнезде.

Руско (као и научно латинско Јинк - буквално „увртање“) име је спиннер добио због свог карактеристичног понашања, које демонстрира у стресним ситуацијама. Узета у руке или изненађено ухваћена, птица рашири реп, разбаруши перје, окачи крила и овим погледом јури на починиоца, док ротира врат, очи и производи жубор и сиктање [3] [4] . Ако ставите руку у шупљину са окомитим вратом који седи, онда овакво понашање ствара илузију да је у њој змија , а не птица [5] .

Опис

Изглед

Птица узета у руке протеже се и окреће врат, по чему је и добила име

Лако препознатљива птица. Отприлике величине сврака или јастребова : дужина тела 17–20 цм, распон крила 25–30 цм, тежина 32–48 г [5] . Мужјак и женка имају сличну заштитну боју перја, која добро скрива птице на позадини коре дрвећа. Врх је шарен, сивкасто-браон са тамним уздужним пругама, на леђима се готово спаја у једно велико место. Трбух је беличасти са попречним пругастим узорком, као код малих пернатих предатора . Изразита тамна пруга пролази од угла кљуна кроз око и даље уз врат; друга слична пруга протеже се преко круне и потиљка. На грлу и грудима има благи жућкасти или окер нијансу. Шареница је тамносмеђа, кљун и ноге су тупи, браонкасто-рожнати. Младе птице су сличне одраслима, али имају замућенији образац [5] [6] [7] .

За разлику од дјетлића, реп окретног врата је благо заобљен и састоји се само од меког репног перја, због чега није у могућности да служи као ослонац на окомитом деблу дрвета. Због тога птице добијају храну седећи на гранама или са површине земље. Кљун је краћи и оштрији - птице не ударају дрво, али попут детлића, повремено добијају храну испод труле коре.

Доделите 4-7 подврста, одличне величине, као и нијансе и детаље узорка перја [8] .

Глас

Јинк торкуилла (33693877994) .јпг

Пролећна песма по свом тоналитету и ритму има много заједничког са песмом зелених , седокосих, па чак и црних детлића [9] , а такође је слична и алармантним вапајима малих соколова , али тиши и мирнији [5] . То је серија од 12-18 монотоних развучених узвика "ти-ти-ти-ти", понављаних брзином до 4 пута у секунди [7] . Мужјак вришти, бира одговарајућу шупљину и дозива женку у своју близину. Ако се у року од једног или два дана не чује одговор, мужјак одлети на друго место и почиње испочетка. Чувши мужјака издалека, женка му се јавља све док се обе птице не сретну [9] . Након упаривања, птице обично не певају. Сигнал забринутости је тиха „тецх-тецх-тецх“ или „пизза-пизза-пизза“ [5] . Када је узнемирен у гнезду, вртлог емитује сиктаве звукове, попут змија , и попут њих је у стању да снажно ротира врат [4] .

Ширење

Ареа

Заштитна боја омогућава птици да се уклопи у позадину коре дрвета

У Африци се гнезди у Алжиру и Тунису у уском појасу дуж обала Средоземног мора . У Евроазији настањује огромну територију шумске зоне од источног дела Пиринејског полуострва и западне Француске на истоку до слива Колиме , јужно од пацифичке обале, Сахалина , Курилских и јапанских острва, па чак и јужно од централним регионима Кине . У северној Европи тренутно га практично нема на Британским острвима , међутим гнезди се на скоро целој територији Скандинавије , искључујући планинске регије северно од 67. паралеле. У Русији се јавља на северу до границе са шумом: у европском делу до 65 ° северно. ш., у Западном Сибиру до 66 ° северно. сх., у котлинама Кхатанга и Лена до 68 ° Н. ш., у долини Колиме до 69. паралеле [10] .

У јужној Европи гнезди се јужно до Медитерана од североисточне Шпаније источно до северне Грчке , као и на острвима Мајорка , Ибица , Корзика , Сардинија и Сицилија ; спорадично се јавља у јужном Португалу . У региону Волге - на југу до око 49 ° северно. НС. ( Волгоградска област), у долини Урала до 50 ° северно. ш., уКазахстану на северу у подручју 51. паралеле, источно до региона Семипалатинск . У Монголији и Кини , јужно до монголског Алтаја, планина Кхангаи , провинције Хеилонгјианг и северног дела Корејског полуострва . Изоловано становништво јужно од главног подручја у Кашмиру и планинским регионима централне Кине - у провинцијама Гансу , Кингхаи и Сицхуан [10] .

До средине 20. века, мали број (до 200-400 парова) гнездио се у Великој Британији , међутим, од 1973. године, на острву је забележено само неколико виђења ових птица [11] . Осим тога, последњих деценија популација птица значајно се смањила у разним европским земљама, посебно у скандинавским земљама, Немачкој , Данској иШвајцарској [12] [13] [14] . Могући разлози за нагли пад броја зову се промена начина обраде ораница, климатске промене и смањење броја места погодних за прављење гнезда [15] [16] .

Миграције

Вртњача је једина миграторна врста међу птицама детлићима које живе у Европи. Само су представници подврсте мауретаница , који живе у северозападној Африци, типично седећи. Птице које се гнезде на острвима Средоземног мора и у планинама Централне Азије крећу се на кратку удаљеност (у потоњем случају, спуштају се у оближње планинске долине). Остатак популације су удаљени мигранти. Подручја зимовања европских птица налазе се јужно од Сахаре у широком појасу од Сенегала , Гамбије и Сијера Леонеа на западу до Етиопије на истоку, на југу до Демократске Републике Конго и Камеруна . Исту територију користе и популације Западног Сибира. Вртљачи из централних региона Сибира и Далеког истока зимују у Индији и југоисточној Азији , као и на јужним јапанским острвима. Мали део далекоисточних птица мигрира у западне регионе Аљаске .

Станиште

Током периода гнежђења настањује ретке листопадне или мешовите шуме, богате старим дрвећем врста попут јасике , липе или брезе . Често се насељава на шумским пропланцима, периферијама чистина, рубовима шума , у шумским засадима и приобалним шикарама. Не плаши се људи и често се гнезди у култивисаним пејзажима - воћњацима и парковима. Највећи број досеже на југу шумске зоне иу шумској степи , где је уобичајен; у огромном делу остатка територије је реткост [5] . Отворена степа , као и непрекидна шума, избегавају. Такође се јавља при миграцији у отворенијим пределима: обрађена поља, ливаде, пешчане дине и шљунковите плаже. На зимовалиштима су станишта разноврснија, али у сваком случају богата врстама инсеката којима се птица храни. Највећа предност се даје багремовој савани .

Репродукција

Спиннер близу шупљине

За разлику од неких врста дјетлића, који зими не напуштају територију гнијежђења, увијање сваке године формира нови пар. Птице се враћају прилично касно, када је дрвеће већ прекривено младим зеленилом - у другој половини априла или првој половини маја, у зависности од географске ширине. Баш као и његови рођаци, црвоточина се гнезди у шупљинама старих стабала, међутим, због слабог кљуна, сама шупљина се скоро никада не издуби, већ заузима готову. Ово може бити природна ниша у деблу или покварена грана дрвета, стара шупљина детлића, трули пањ, а у неким случајевима и рупа у зиду старе шупе или сеоске куће. Повремено вољно заузима вештачке кутије за гнезда и кућице за птице, повремено се настањује у јазбинама водењака и приморских звери на стрмим обалама и падинама степских јаруга. Дешава се да у округу сва места већ заузму други становници, а затим грамофон заузима шупљину која јој се свиђа, избацујући власнике из њега. Међу птицама погођеним у таквим случајевима су црвенкапице , сиве мухоловке и друге мале шумске птице [5] . Занимљиво је да сам брисач понекад на сличан начин пати од најезде већих птица, попут великог детлића или сиријског детлића . Најчешће се шупљина налази на висини до 3 м од земље, али може бити и много већа - до 9 м [9] .

Умутите јаја

Мужјак тражи место за будуће гнездо. Пронашавши одговарајућу шупљину, гласно и дуго вришти, дозивајући женку. Дешава се да у близини нема слободне женке, а онда се након дан -два мужјак пресели на друго место, све понављајући изнова. Чувши позив, женка издалека одговара истим криком, а обе птице се постепено приближавају све док се не сретну и паре негде у горњем делу крошње дрвета [9] . Птице не губе време на уређење гнезда: зидови удубљења се не шире и у њега се не додаје додатни материјал за гнежђење. Остаци старог гнезда и љуске јаја испод дрвета често сведоче о бившим власницима. У почетку, на дну нише може бити дрвена прашина, која служи као нека врста постељине. Потомство се излеже једном или два пута у сезони, прве канџе у централној Русији обично се налазе крајем маја или почетком јуна. Број јаја у квадрату варира у великој мери, али најчешће од 7 до 10, у ретким случајевима и до 14 комада. Код птица које се први пут гнезде, као и у неповољним годинама, број јаја у квадрату не сме прелазити 5 комада. Јаја су бледо бела, величине 16–23 × 13–17 мм [5] . Када се квачило изгуби, женка поново полаже, али са мање јаја.

Женка полаже једно јаје дневно у интервалима, инкубација обично почиње претпоследњим јајетом и наставља се 12-14 дана. Водећу улогу у инкубацији има женка коју повремено и на кратко замењује мужјак. Рођење потомака је асинхроно, услед чега оба одрасла пилића, способна да се пењу по зидовима шупљине, и гола, са затвореним слушним каналима, могу бити истовремено у једном гнезду [9] . У блиској шупљини, пилићи седе у пирамиди према средини са кљуновима, који се отварају када их родитељи додирну [4] . Оба родитеља хране пилиће, наизменично уносећи храну у гуши у облику лоптица, које се затим враћају у кљунове пилића. Близу шупљине, вртлог се понаша опрезно, скривајући се и спајајући се на позадини коре дрвета када се приближе грабљивци. Крајем јуна - почетком јула, бучни пилићи почињу да излазе из шупљине, а након неколико дана у доби од 23-27 дана постају на крилу. Неколико дана након тога легла се распадају и разилазе [5] .

Црвоточина своју храну добија на површини земље, уништавајући мравињаке

Исхрана

Током сезоне парења црвоточина се храни углавном малим мравима , укључујући бусен , жуту земљану , црвену шуму , као и разним врстама из родова Ласиус и Формица . Истовремено, црвоточина се углавном не храни одраслим особама, већ њиховим личинкама и луткама. Друге групе инсеката - лисне уши , гусенице и бубе , као и биљна храна - бобице и воће, чине много мањи удео у исхрани. У потрази за храном, птице често обраћају пажњу на истакнуте, светле предмете - мали метални предмети, комадићи фолије и пластика често се налазе у њиховим стомацима.

Класификација

Заокрет номинативних подврста
Подврста окретног врата Ј. т. хималаиана

Уобичајени точак је једна од две врсте афро-евроазијског рода Јинк , која је сврстана у монотипску потпородицу Јингинае [17] [18] . Поред Јинк торкуилла, већ укључује и врсте Јинк руфицоллис , а РЕД- грлићем закретања уобичајено у подсахарској Африци [19] .

Подврсте

Интраспецифична варијабилност у вртложењу манифестује се у различитим нијансама опште боје и детаљима шаре, док се величина птица незнатно мења [20] . На основу тога различити аутори разликују од 4 до 7 подврста ове врсте. Према Међународној унији орнитолога , тренутно постоји 6 подврста [19] :

Неки истраживачи разликују црвенкасто вртложење од Јапана као посебну подврсту Ј. т. јапоница , која понекад укључује и птице са острва Сахалин [21] . Међутим, други аутори сматрају Ј. т. јапоница и Ј. т. саруднии само манифестацијама клиничке променљивости номинативне подврсте и Ј. т. цхиненсис , мотивишући свој став чињеницом да у оба случаја постоје појединци који су врло слични или идентични европским [8] .

такође видети

Белешке (уреди)

  1. Коблик Е. А, Редкин Иа. А., Аркхипов В. Иу. Списак птица Руске Федерације. - М.: КМК, 2006.- Стр. 136
  2. Боехме Р.Л. , Флинт В.Е. Петојезични речник имена животиња. Птице. Латински, руски, енглески, немачки, француски / испод укупно. ед. акад. В.Е.Соколова . - М .: Руски језик , РУССО, 1994.- стр. 198.- 2030 примерака. -ИСБН 5-200-00643-0 .
  3. Рицхарз, Стеинбацх, 2001
  4. 1 2 3 Сауер, п. 146
  5. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Риабитсев, пп. 347-348
  6. Иванов и др., Стр. 309-311
  7. 1 2 Мулларнеи, п. 228
  8. 1 2 Винклер, Цхристие, 2002
  9. 1 2 3 4 5 Малцхевски, Пукински, п. 213
  10. 1 2 Степаниан, стр. 304-305
  11. Вринецк (Јинк торкуилла) . Бритисх Бирдс . АРКиве. Приступљено 7. новембра 2009. Архивирано 10. априла 2012.
  12. Бусцхе, С.344-351
  13. Øстергаард, 2003
  14. Риттманн, стр. 25-28
  15. ^ Вон Блотзхеим, КМ Бауер, 1980
  16. Муриелле Мермод. Direction of autumn migration of the Wryneck (Jynx torquilla) in Europe . Division of Conservation Biology, Zoological Institute, University of Berne. Дата обращения: 7 ноября 2009. Архивировано 10 апреля 2012 года.
  17. Иванчев, 2005 , с. 281.
  18. De Pietri VL, Manegold A., Costeur L., Mayr G. A new species of woodpecker (Aves; Picidae) from the early Miocene of Saulcet (Allier, France) (англ.) // Swiss Journal of Palaeontology. — 2011. — Vol. 130 . — P. 307—314 . — doi : 10.1007/s13358-011-0021-8 .
  19. 1 2 Gill F., Donsker D. (eds.). Woodpeckers . IOC World Bird List (version 9.1) . Дата обращения: 6 февраля 2019.
  20. Иванчев, 2005 , с. 284.
  21. 1 2 3 4 Иванчев, 2005 , с. 285.

Литература

  • Иванов А. И., Козлова Е. В., Портенко Л. А., Тугаринов А. Я. Часть II // Птицы СССР. — М.Л. : Издательство АН СССР, 1953. — С. 309—311.
  • Иванчев В. П. Вертишейка Jynx torquilla Linnaeus, 1758 // Птицы России и сопредельных регионов. Том 6. Совообразные, Козодоеобразные, Стрижеобразные, Ракшеобразные, Удодообразные, Дятлообразные / отв. ред.: С. Г. Приклонский, В. П. Иванчев, В. А. Зубакин . — М. : Товарищество научных изданий КМК, 2005. — С. 284—297. — 487 с. — ISBN 5-87317-198-X .
  • Зауэр Ф. Птицы — обитатели лугов, полей и лесов. — М. : Астрель, 2002. — 286 с. — ISBN 5-271-03191-8 .
  • Мальчевский А. С., Пукинский Ю. Б. Птицы Ленинградской области и сопредельных территорий. — Л. : Издательство Ленинградского университета, 1983.
  • Рябицев В. К. Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири: Справочник-определитель . — Екатеринбург: Изд-во Урал. ун-та, 2001. — С. 347 —348. — 608 с. — ISBN 5-7525-0825-8 .
  • Степанян Л. С. Конспект орнитологической фауны России и сопредельных территорий. — М. : Академкнига, 2003. — 808 с. — ISBN 5-94628-093-7 .
  • Busche G. Passage migration of Wrynecks (Jynx torquilla) at the German Bight (Helgoland and Schleswig-Holstein) in the period 1965 – 1998 (англ.) // Vogelwarte. — 2004. — Vol. 42 , no. 4 . — P. 344—351 .
  • Glutz von Blotzheim UN, Bauer KM Handbuch der Vögel Mitteleuropas : [ нем. ] . — Wiesbaden : Aula-Verlag, 1980.
  • Mullarney K., Svensson L., Zetterström D., Grant PJ Birds of Europe : [ англ. ] . — United States : Princeton University Press, 2000. — С. 228. — 400 с. — ISBN 978-0-691-05054-6 .
  • Østergaard E. The Wryneck Jynx torquilla in Denmark, with special reference to the breeding population at Borris Hede 1970-2001 (англ.) // DOFT. — 2004. — Vol. 97 , no. 4 . — P. 303—311 .
  • Richarz K., Steinbach G. Steinbachs Naturführer. Landvögel: Erkennen und bestimmen : [ нем. ] . — Ulmer (Eugen), 2001. — 191 с. — ISBN 3800142686 .
  • Rittmann H. Breeding success of Wryneck (Jynx torquilla) during the last 40 years in Sweden (англ.) // Ornis svecica. — 2003. — Vol. 13 , no. 1 . — P. 25—28 .
  • Winkler H., Christie D. Family Picidae (Woodpeckers) // Handbook of the birds of the world : [ англ. ] / del Hoyo, J., Elliott, A., & Sargatal, J. (eds.). — Barcelona : Lynx Edicions, 2002. — ISBN 84-87334-37-7 .

Ссылки